Smaki Podhala

Warsztaty gastronomiczne w ramach projektu Smaki Podhala z mistrzami kulinarnymi Robertem Sową i Sylwestrem Lisem pokazały, że nie mamy czego się wstydzić.

58 szefów kuchni i kucharzy, reprezentujących 30 restauracji i karczm uczestniczących w projekcie miało okazję „zabłysnąć” kulinarnie i przedstawić swoje popisowe dania regionalne – przyszłe potrawy flagowe na szlaku Smaki Podhala. Eksperci kulinarni mieli pełne ręce roboty i nie lada gratkę próbując tylu specjałów. Każda restauracja zaprezentowała swoją potrawę poddając ją ocenie kulinarnych celebrytów. Ci zaś kosztując, doradzali jak wzbogacić danie, jakie dobrać dodatki i jak serwować potrawę godną pierwszej ligi podhalańskiej gastronomii. Sami zobaczcie co z tego wyszło (zdjęcia w załączeniu)… palce lizać!
Efektem spotkania jest 30 perfekcyjnych dań, z których każde reprezentuje jedną restaurację/karczmę – uczestnika projektu. Postawiliśmy na oryginalność, nawiązanie do tradycji oraz oczywiście dobry smak. Wierzymy, że zaprezentowane potrawy okażą się prawdziwymi rarytasami, a karczmy i restauracje gdzie można będzie je skosztować pracowniami kulinarnej alchemii, urzekającymi swych gości bogactwem doznań.
Dania flagowe znajdą się na kulinarnym szlaku, który zaprezentujemy na stronie internetowej www.smakipodhala.eu (właśnie powstaje nowa odsłona strony) oraz w folderze z mapką (wydruk zaplanowany na czerwiec-lipiec 2014). Będziemy też promować nasze Smaki Podhala na Europejskich Targach Produktów Regionalnych w Zakopanem w sierpniu 2014.
Smaki Podhala to projekt pozytywnie wpływający na rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktu z Małopolski. Celem projektu jest wykreowanie produktu lokalnego poprzez utworzenie ścieżki kulinarnej Smaki Podhala – nowego atrakcyjnego produktu regionalnego. Szczególny nacisk kładziemy na podniesienie świadomości właścicieli lokali gastronomicznych na temat znaczenia marki lokalnej dla rozwoju przedsiębiorczości opartej na produktach lokalnych, inicjowanie działań zmierzających do udziału w systemie certyfikacji jakości produktów lokalnych poprzez regionalny system marketingu, aktywizację właścicieli lokali gastronomicznych w kierunku edukacji na rzecz podniesienia jakości i standardu usług oraz wykreowanie przez beneficjentów specjalności kulinarnych opartych na produktach lokalnych i tradycyjnych.
Projekt realizuje Stowarzyszenie Oświatowe Na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Podtatrza z siedzibą w Suchem przy wsparciu Tatrzańskiej Izby Gospodarczej z Zakopanego.
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
Współfinansowanie za pośrednictwem Funduszu Grantowego w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska realizowanego przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska.

Komentarze

comments